Puerto del Rosario

Puerto del Rosario-de hoofdstad van Fuerteventura

Puerto del Rosario is de nog redelijk jonge hoofdstad van Fuerteventura. Hier ligt het economische hart van dit Canarische eiland. Puerto del Rosario is pas sinds 1835 de officiële hoofdstad van Fuerteventura. Toen de stad tot hoofdstad werd gepromoveerd heette het nog Puerto de Cabras, deze naam werd in 1957 veranderd in het huidige Puerto del Rosario. Veel historie zul je dan ook niet vinden in de stad.

Omdat het pas relatief kort de belangrijkste stad op het eiland is, heeft het geen historisch centrum met gebouwen uit diverse tijdperken. De stad is vrij modern van opzet,  en heeft met ruim 40.000 inwoners wel de meeste bewoners, de andere plaatsen op Fuerteventura zijn feitelijk niet meer dan dorpen en gehuchten waar maar weinig mensen wonen. Voor fanatieke zonaanbidders is het niet de meest ideale locatie, want voor het strand moet je de stad uit. Ten zuiden van Puerto del Rosario ligt Playa Blanca, een zoals de naam al zegt groot zandstrand. Er zijn toiletten en douches aanwezig en er is een snackbar. Je kunt gratis parkeren bij het strand.

De geschiedenis van Puerto del Rosario

Puerto del Rosario werd ongeveer 200 jaar geleden gesticht met als belangrijkste functie de grootste uitvoerhaven van Fuerteventura te worden. Er werd voornamelijk graan uitgevoerd. Tegenwoordig is er nog steeds veel bedrijvigheid in de haven, al wordt er tegenwoordig meer ingevoerd dan geëxporteerd. In de haven van Puerto del Rosario komen ook dagelijks veerboten aan van de andere Canarische Eilanden. Dagelijks varen er boten naar Lanzarote en meerdere keren per week kun je de oversteek maken naar Gran Canaria. Eens per week vertrekt er een veerboot naar Tenerife.

Is het de moeite waard om de stad te bezoeken?

Voor toeristen heeft de hoofdstad van Fuerteventura eigenlijk weinig te bieden. Er is niet heel veel te beleven tenzij je het leuk vindt om het alledaagse leven in een Spaanse stad te aanschouwen. Een deel is een autovrije winkelstraat in het centrum. Er zijn drie bezienswaardigheden die wel de moeite aard zijn om te bezoeken als je toch in de stad bent. Zo is er de mooie Iglesia Nuestra Señora del Rosario, een prachtig vormgegeven kerk. Ook het gemeentehuis is de moeite waard en tot slot is er het Casa Museo Unamuno. Dit museum is gewijd aan de filosoof Miguel de Unamuno, die enkele maanden van zijn leven heeft doorgebracht in Puerto del Rosario.